Wat is RVS?

Wat is RVS?

Wat is RVS?

Wat betekent RVS en wat is het? RVS betekent roestvast staal (of roestvrij staal). RVS is een legering van hoofdzakelijk chroom, ijzer en koolstof. Als we spreken van roestvast staal, is er minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof benodigd. Ook de elementen vanadium, nikkel, molybdeen, titanium, niobium, zirkonium, mangaan, stikstof, koper, slicium, aluminium en vanadium zijn terug te vinden in roestvaste staalsoorten.

Is roestvast staal daadwerkelijk roestvrij?

In de volksmond wordt vaak het woord ‘’roestvrij staal’’ gebruik. Dit niet het geval. In uitzonderlijke gevallen en met slecht onderhoud kan er wel degelijk roestvorming onstaan. RVS is een legering van ongeveer 80% ijzer. Hier wordt nog een aantal toevoegingen aan toegepast, zoals chroom, nikkel en molybdeen. Hierdoor wordt een roestvaste laag op het materiaal gevormd. Dit heeft als gevolg dat roestvast staal jarenlang mee gaat! Door de zogenaamde oxidehuid beschermt RVS tegen weersinvloeden en water. Ook is het goed te bewerken tot allerlei verschillende producten. Iets waar wij goed in zijn!

Wat zijn de voordelen van RVS?

Roestvast staal kan je op veel plaatsen tegenkomen en de voordelen zijn:

  • RVS kan tegen water;
  • Roestvast staal kan goed in alle weersomstandigheden;
  • RVS is tegen vandalisme;
  • Geschikt voor maatwerk.

Kan je RVS bewerken?

Ja zeker, maar is dit wel lastig te bewerken. Dit komt doordat de meeste roestvaststalen werkstukken harder worden door vervorming tijdens een bewerking. Dit komt met name voor tijdens het vormen en verspanen. Door het gebruik van verkeerde gereedschappen kan de hardheid in de buurt van het bewerkte oppervlak met 100% van de orginele waarde toenemen.

Daarnaast is RVS geen goede warmtegeleider. Hierdoor onstaan er hoge snijkanttemperaturen in vergelijking met andere staalsoorten met dezelfde hardheid. Ook Spaanbreuk en spaanafvoer geven de grootste problemen door de hoge taaiheid van het roestvaststaal.

Heeft u nog vragen?

U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of telefonisch: 06 37204240