RVS onderhouden

RVS onderhouden

RVS onderhouden. Zo houd je jouw RVS mooi en glimmend

RVS onderhouden? Dat is toch helemaal niet nodig? Roestvrij staal staat toch bekend om zijn niet roestende eigenschap? Was het maar zo’n feest. Ook RVS zul je regelmatig moeten onderhouden om het glimmend en mooi te houden. 

In deze blog gaan wij jou een aantal tips geven over het onderhouden van je RVS en vertellen we je waarom het zo belangrijk om dit regelmatig te doen. We nemen je mee in de dingen wat je absoluut niet moet doen tijdens het schoonmaken en onderhouden. 

Onderhoud? Maar, RVS roest toch niet?

Ik zekere zin is dit natuurlijk waar. RVS wordt niet aangetast door water en heeft daardoor in vergelijking met andere materialen weinig onderhoud nodig. Dat RVS helemaal geen onderhoud nodig heeft, is daarentegen een mythe. Als RVS in aanmerking komt met chloor, zeelucht of andere metaaldeeltjes, kan het wel degelijk gaan roesten. Het is dus belangrijk dat je bij het schoonmaken geen chloor gebruikt. Verder zijn er nog een aantal middelen die je beter niet kunt gebruiken. Deze zullen we later met je doornemen. 

Hoe maak ik mijn RVS schoon?

De eerste stap is het schoonmaken van RVS. Hiermee kun je vaak al heel wat vuil verwijderen. RVS schoonmaken is erg eenvoudig en kun je doen met een vochtige doek en zeep. Is het vuil lastiger te verwijderen? Dan kun je wat sterkere middelen gebruiken. Deze middelen moeten wel vrij zijn van: zoutzuren, bleekmiddelen en schuurmiddelen.  

Hoe verwijder ik de krassen in mijn RVS?

Door het gebruik van RVS en wellicht hier een daar een ongelukje, kunnen er lelijke (diepe) krassen ontstaan. Gelukkig kun je deze krassen relatief eenvoudig verwijderen door gebruik te maken van een RVS cleaner spray of schuursponsje. Wil je alle ins-and-outs weten? Neem dan onze blog over RVS krassen verwijderen eens goed door. 

Wat je beslist niet moet doen

Voordat je de schoonmaakspullen erbij pakt, wacht nog even. Er zijn tijdens het schoonmaken en onderhouden van RVS een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Voor het gemak hebben we hier een lijstje van gemaakt. Neem deze voordat je de spons pakt goed door:

  • Gebruik tijdens het schoonmaken geen chloor;
  • Schuur RVS nooit met metalen voorwerpen zoals staalwol etc.;
  • Gebruik geen reinigingsmiddelen die zoutzuur, schuurmiddelen of bleekmiddelen bevatten;
  • Zorg ervoor dat het RVS niet té heet wordt;
  • Gebruik geen olie. Je hoort vaak dat olie het RVS mooi glanzend maakt, maar olie is een vettig product en zorgt ervoor dat vuil gemakkelijk blijft plakken. Niet verstandig dus.  

De RVS onderdelen op je schip onderhouden

Op je schip bevinden zich allerlei RVS onderdelen. Het is belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Maak ze regelmatig schoon zoals we hierboven al beschreven. Vooral als je vaak op zee vaart waar het water zout is, is het belangrijk om je RVS onderdelen regelmatig goed schoon te maken. 

Is de aanslag op je RVS een stuk hardnekkiger en valt het niet meer te verwijderen met alleen schoonmaken? Dan kun je overwegen om het te (laten) polijsten. Hiermee verwijder je doffe plekken en diepe krassen. 

Hoe polijst ik de RVS onderdelen op mijn schip?

Hoe pak je dat polijsten precies aan? Voordat je gaat polijsten is het belangrijk dat je het oppervlak dat je wil gaan polijsten eerst schuurt. Voorbewerken noemen we dit. Hierna kun je beginnen met de voorpolijsting. Voorpolijsten en polijsten wordt gedaan met verschillende schijven in combinatie met polijstpasta. Dit kunnen zachte flanel polijstschijven zijn, maar ook katoenen schrijven. 

RVS laten polijsten

RVS polijsten is een tijdrovend en specialistisch vak. Je zult wel echt moeten weten wat je doet, alvorens je aan de slag gaat. Bij Lichthart helpen wij je hier graag bij. Wij doen aan RVS slijpen, bewerken en polijsten. Bij ons zit je dus altijd goed! 
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, of heb je vragen? Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website. Liever telefonisch contact? Geen probleem. Je kunt ons bereiken op: 06 37204240