RVS laten polijsten?

RVS laten polijsten?

RVS laten polijsten?

Je wilt RVS laten polijsten? RVS polijsten is een tijdrovend en arbeidsintensieve werkzaamheid. Daarnaast komt er veel nauwkeurigheid bij kijken. Het is daarom niet gek dat je het RVS wilt laten polijsten door een specialist. Iemand die het vak al jarenlang heer en meester is.

Dat klopt, hoe werkt RVS polijsten?

Wellicht heb je het al eens geprobeerd, het polijsten  van RVS. Ik heb er ook al eens eerder geschreven hoe RVS polijsten werkt. RVS is vele malen lastiger te polijsten dan bijvoorbeeld aluminium. Met de juiste materialen en gereedschappen, kan je RVS laten glimmen als chroom.

Oke, maar hoe werkt RVS polijsten dan?

Er zijn eigenlijk drie stappen die nodig zijn om tot een hoogglanzend resultaat te komen. Dit zijn kortgezegd:

  • Schuren/voorbewerking;
  • Voorpolijsten;
  • (hoog)glans polijsten of mirrorpolijsten

Schuren en voorbewerking van RVS

Het is van essentieel belang om RVS eerst te schuren om de beschadigingen en de krassen uit het RVS te halen. Het hangt deels van de diepte van de beschadiging, maar het is aan te bevelen om te beginnen met een groffe korrel. Daarna is het belangrijk om het materiaal met een steeds fijnere korrel te schuren. Hierdoor wordt het krassen patroon fijner en de slijpsporen grotendeels ondieper. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een korrel 60 en vervolgens steeds fijner te schuren met een korrel 120-180-240-320 etc. 

Kan ik nu al beginnen met polijsten?

Ja, hierna is het al mogelijk om te beginnen met polijsten. Je kunt er nog voor kiezen om verder te schuren met waterproof schuurpapier. Dit is niet noodzakelijk om tot een glanzend resultaat te komen, maar geeft in veel gevallen wel een beter eindresultaat! Dit komt doordat het voorwerk beter is gedaan.

Voorpolijsten

De volgende stap is het voorpolijsten van RVS. Dit kan met twee verschillende producten worden gedaan, namelijk met: 

  • Een sisal katoenen schrijf met een groene of blauwe pasta. Ideale combinatie voor het polijsten van RVS met als voorbehandeling het schuren tot korrel 400, 800 of zelfs 1200.   
  • Een katoenschijf in combinatie met een blauwe pasta. Dit is een prima combinatie voor RVS dat al erg glad is of in het verleden al eens gepolijst is.

Het kan zijn dat bij sisal polijstschijven de draden los komen. De reden hiervan is dat de sisal die in de schrijf verwerkt is gemaakt is van een mat. Als deze mat gestansd wordt, wordt er op het einde van de schijf het patroon verbroken Hierdoor ontstaan er losse stukjes sisal. Het is daarom van belang om altijd een veiligheidsbril te dragen!

Tot slot het (hoog)glans polijsten

De laatste stap die nodig is om tot het uiteindelijke doel te komen, namelijk het behalen van (hoog)glanzend resultaat! Hiervoor kun je een zachte flanel polijstschijf gebruiken in combinatie met gele of witte polijstpasta. 

Klinkt als aardig wat stappen, wellicht toch mijn RVS laten polijsten?

RVS polijsten is een vak apart. Het vereist nauwkeurigheid en precisie. Wij kunnen het voor jou uit handen nemen! Je kan altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Je kan contact met ons opnemen via het contactformulier of telefonisch: 06 37204240